Tibetaanse TERRIËR

Zijn vacht en de algehele verzorging.

 

DE TIBETAAN EN ZIJN VACHT.

De kleuren van de Tibetaanse terriër zijn wit, goud, crème, grijs(smoke), zwart, partykleuren, driekleurig, eigenlijk elke kleur behalve chocolade- of leverkleur. De vacht is een dubbele vacht. De ondervacht is wollig, de bovenvacht is voor een volwassen hond fijn, maar niet zacht of wollig, eerder hard. De puppy's bezitten vaak een zachtere vacht.

BORSTELEN EN/OF KAMMEN;

De vacht van de Tibetaan vergt een goede, juiste en consequente verzorging. Het regelmatig borstelen is hiervoor een vereiste. Doet u dit niet, dan is een regelmatig bezoek aan een trimsalon, waar een tondeuse nog uitkomst kan bieden, de enige oplossing.We beginnen met borstelen, zodra de pup enkele dagen in huis is. De eerste weken werken we met een zachte haarborstel, zodat uw puppy aan het borstelen kan wennen. Beloon de pup na zijn borstelbeurt met een knuffel, en/of koekje, zodat de behandeling met plezier wordt ervaren. Borstel uw pup het liefst op een tafel, gebruik hierbij een antislipmatje om het wegglijden te voorkomen. Het gebruik van een tafel spaart uw rug. Tevens hebt u een goed overzicht en wilt u later gaan showen, dan is de hond al gewend om op een tafel te staan.

Begin altijd onder aan de vacht met borstelen. Pak de bovenlaag op en pak er dan vervolgens steeds een laag bij. Dit om te voorkomen dat u over de klitten heen borstelt. Controleer tijdens het borstelen tevens uw hond op vlooien, teken, oorontsteking, te lange nagels etc. Op dit onderwerp komen we later nog terug.  

Naarmate uw puppy ouder wordt, dient u andere borstels en kammen te gebruiken. Zelf werk ik het liefst met de volgende borstels en kammen:

*           Een haarborstel, deze borstelt het vuil en stof goed uit de vacht.

*           Een pennenborstel, deze borstelt het haar lekker los.

*           Een slicker-brush, borstelt de klitten er gemakkelijk uit.

*           Een grove houten kam, deze komt goed tot op de huid,               controleert of alle klitten eruit zijn en of de ondervacht niet vast zit.

*           Enkele dubbele tanden kam, deze verwijdert de overtollige wol             en kamt de kleine loszittende klitten eruit.

*           Een viltkam, deze gebruikt u om extreme klitten door te                 snijden.             Knip een klit nooit in de breedte af, dit veroorzaakt gaten in de              vacht. Klitten altijd in de lengte door snijden   (eventueel met de             punt van de schaar.

 

Altijd eerst borstelen en dan pas kammen. Wees zuinig op de vacht, zorg ervoor dat u het haar niet onnodig afbreekt. Uw hond is klitvrij als u iedere willekeurige scheiding in de vacht openlegt en u de huid kunt zien zonder dat u wol tegen de huid vast ziet zitten. Bekende plekken waar vaak klitvorming optreedt, zijn de oksels, liezen en achter de oren. Vergeet u niet deze plekken regelmatig te controleren!

De tijdsduur van de borstelbeurt bepaalt u zelf. Hoe vaker u borstelt, hoe minder tijd het kost de vacht klitvrij en schoon te houden. Als indicatie kan ik u geven, elke dag 10 minuten, om de dag 15-20 minuten, 2 x per week een half uur. Hoe minder vaak u borstelt, hoe meer tijd het kost. Tevens wordt de kans dat u de vacht beschadigd groter.

WASSEN

U mag de Tibetaanse terriër gerust wassen. Gebruik hiervoor altijd een hondenshampoo, deze bevat de juiste PH-waarde. Uw eigen shampoo heeft een andere PH-waarde en is hierdoor schadelijk voor de vacht.

Wanneer u uw viervoeter een wasbeurt gaat geven, volgen hier enkele tips in de correcte volgorde:  

 

1 .                     Eerst het haar los borstelen.

2 .                     Doe wat vette-watten in de oren,                         zodat er geen water in kan lopen.

3 .                     Leg in het bad of de douche een antislipmatje, om het wegglijden te voorkomen.

4 .                     Maak de vacht met lauw water goed nat, ook de onderlaag. De shampoo inkneden, niet wrijven, dit veroorzaakt klitten. Altijd goed uitspoelen, het water moet helder zijn. Zeepresten geven jeuk.

5 .                     Hierna kunt u eventueel een honden crèmespoeling gebruiken. Altijd even in laten werken, zodat deze zijn werk kan doen. Ook nu goed uitspoelen.

6 .                     Nu het overtollige water uit de vacht knijpen. Dan met de handdoek deppen, niet wrijven i.v.m. klitvorming.

7 .                     Het drogen mag met de föhn gebeuren. Borstel de vacht eerst door, zet de föhn niet te heet, de föhn goed blijven bewegen Pas op dat u de vacht niet verbrandt! Tijdens het föhnen kan u de vacht in model borstelen. De scheiding op de rug kunt u trekken, door eerst de ruggengraat op te zoeken en dan met de punt van een kam hierover een lijn te trekken.

 

Hoe vaak wassen? Zo vaak als nodig is, maar niet te vaak. Bij overmatig wassen haalt u teveel talg uit de vacht waardoor deze droog en dor wordt. Na een bos- of strandwandeling kunt u, zodra de hond droog is, het vuil er gemakkelijk uit borstelen met een haarborstel. Ikzelf was mijn Tibetanen een keer in de 4 tot 6 weken.

DE TIBETAAN EN ZIJN VERZORGING  

Naast het borstelen en wassen van uw Tibetaan zijn er bij de verzorging van uw hond nog andere aspecten van belang.

DE OREN  

In de gehoorgang groeien haren. Deze haren dienen verwijderd te worden. Haren in het oor kunnen op den duur de gehoorgang afsluiten. Dit komt omdat het oorsmeer door de haren niet weg kan, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. De haren kunt u gemakkelijk tussen duim en wijsvinger eruit trekken. Lukt dit niet, dan kunt u de haren ook verwijderen met een elipeertangetje of arterieklem.

Oorsmeer kunt u het best verwijderen met een papierenzakdoekje met wat babyolie erop, of met een speciaal hiervoor bestemde oorreiniger. Kijk altijd uit met wattenstaafjes, u kunt hiermee het oorsmeer ook dieper het oor in duwen. Kom nooit aan de oren als deze schoon en goed uitzien.

Uw hond kan ook last krijgen van oormijt. Dit herkent u door een bruinzwarte, korrelachtige afscheiding, die een onaangename geur verspreid. Indien uw hond oormijt heeft moet u altijd naar de dierenarts. Verwaarloosde oormijt kan ernstige gevolgen hebben, zelfs doofheid! Met een vurige huid aan de binnenkant van het oor, of eczeemachtige huidaandoeningen moet u altijd naad de dierenarts.

 

DE OGEN

In de hoekjes van de ogen kunnen altijd wat klontjes of traanvocht gaan verkleven. Dit kunt u schoonmaken met een oogcleaner of gekookt water. Wrijf met een watteschijfje altijd naar de neuspunt toe. U kunt de klontjes ook gemakkelijk verwijderen met een kleine vlooienkammetje. Kam ook nu naar de neuspunt toe.

DE VOETEN EN NAGELS  

Tibetanen bezitten grote voeten. Tussen de voetzolen groeit veel haar. U dient dit haar regelmatig te verwijderen. Hierdoor voorkomt u klitvorming en zal u hond minder snel uitglijden op een gladde vloer. Tevens scheelt het in vuil wat u hond meeneemt van buiten. Het haar kunt u het beste met een klein nagelschaartje verwijderen.

Nagels moeten, om te ver doorgroeien te voorkomen, weleens geknipt worden. Hiervoor zijn uitstekende tangetjes in de handel. De witte nagels kunnen gemakkelijk geknipt worden. Pas op! Hier is het roze gedeelte leven, daar mag u dus niet in knippen.

Zwarte nagels kunt u het beste knippen met een zogenaamde eendebekje.

De Nagels van uw hond zijn op een goede lengte, wanneer de hond staat en u tussen de grond en de voet een briefkaart kunt schuiven. Nagels aan de voorvoet zijn meestal langer dan aan de achtervoet (dit omdat ze achter meer stuwen). Vergeet vooral niet het vijfde teentje aan de voorpoot te controleren.  

 

DE GESLACHTSDELEN

Aan de penis zitten weleens lange haren, deze haren kunt u gerust afknippen voor de hygiëne. Doe dit niet te kort, daarmee voorkomt u irritatie.

Sommige reuen willen nog weleens een voorhuidontsteking  hebben. Dit herkent u door een gelige afscheiding aan de penis. Hiervoor kunt u een cleaner halen bij de dierenarts.

Aan de Vulva groeien ook weleens te veel haren. Deze kunt u ook gerust verwijderen.

DE ANAALKLIEREN

Anaalklieren, dit zijn zakjes die zich naast de anus bevinden. Deze willen nog weleens verstopt zitten. U herkent dit door het zogenaamde sleetje rijden en / of bijten in de omgeving van de staart. Deze anaalzakjes moeten dan leeg gedrukt worden om ontsteking te voorkomen. Dit kunt u bij de dierenarts of uw trimmer voor laten doen.

HET GEBIT  

De tanden en kiezen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Tijdens het wisselen van de tanden dient u er op te letten of het melkgebit uit zichzelf wisselt. Mocht dit niet het geval zijn (vaak zijn dit de hoektanden), dan kunt u het beste, indien de hond negen maanden is, het restant van het melkgebit laten verwijderen.

Op oudere leeftijd kan het weleens gebeuren dat er plak op de tanden en kiezen ontstaat. Dit moet u verwijderen. Hiervoor zijn haviksnavels in de handel. Bij het hanteren hiervan is voorzichtigheid geboden. U kunt ook de plak voorkomen, door regelmatig te poetsen. Doet u niets aan de plak, dan kunnen er lelijke ontstekingen ontstaan met pijnlijke gevolgen voor de hond. Natuurlijk kunt u het gebit ook laten reinigen bij de dierenarts.

 

DE PARASIETEN  

 

 

                                                                                                                                                        levenscyclus van de vlo

 

 

De meest bekende parasieten zijn de vlooien. Controleer uw hond regelmatig en goed op vlooien. Vaak ziet u zwarte kleine korreltjes in de vacht zitten. Om de vlooien te verwijderen kunt u onder andere een goede spray, pil of band gebruiken. Vergeet niet uw huis, de mand en auto te behandelen. Op deze plekken bevinden zich de meeste eitjes. Sommige honden hebben last van een vlooienallergie, waardoor ze zich door een vlooienbeet aardig toetakelen met bijten en krabben.

Een andere vervelende parasiet is de teek. Deze parasiet krijgt uw hond meestal door het lopen onder struiken. Daar laat de teek zich op uw hond vallen en zuigt zich vast een de huid. Ook deze teken moeten verwijderd worden. Dit kunt u doen met een tekentangetje. U klemt een tekentangetje om de teek heen en draait hem tegen de klok in uit de huid. Niet trekken, want dan blijft de kop zitten en deze veroorzaakt een ontsteking!

Inwendige parasieten zijn lint-en spoelwormen. Om problemen met deze parasieten te voorkomen moet u uw hond 4 x per jaar ontwormen. Mocht u hond toch last krijgen van wormen, u ziet deze in zijn ontlasting of soms heeft de hond ook kleine witte rijstkorrels in de omgeving van zijn anus zitten, raadpleeg dan uw dierenarts voor een goed ontwormingschema.